Στα τρόφιμα έχει καθιερωθεί να διαχωρίζουμε τους κινδύνους σε :
βιολογικούς (ή μικροβιακούς),
- χημικούς,
- φυσικούς.
Τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν ή να περιέχουν τοξικές ουσίες διαφόρων προελεύσεων. Κάποιες μπορεί να προέρχονται από την καλλιέργεια (π.χ. λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλα), άλλες από τη βιομηχανική επεξεργασία (όπως απορρυπαντικά, λιπαντικά, μπογιές κλπ), άλλες να έχουν σχηματιστεί από την ανάπτυξη μυκήτων (μυκοτοξίνες) ή άλλων μικροοργανισμών, άλλες από τη συσκευασία κλπ. Οι σύγχρονες μέθοδοι χημικής ανάλυσης μπορούν να εντοπίσουν τοξικές ουσίες σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, της τάξης του ενός μέρους στο εκατομμύριο ή και λιγότερο. Θεωρητικά δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να μη φέρει σε κάποιες μικροποσότητες από τοξικές ή πιθανώς τοξικές ουσίες. Πρακτική σημασία έχει αυτές οι ποσότητες να μην ξεπερνούν ένα όριο πέρα από το οποίο το τρόφιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Τα τελευταία χρόνια οι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κάλυψης των διατροφικών μας αναγκών, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη λήψης πολιτικών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Η πολιτική ασφάλειας τροφίμων οφείλει να έχει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και διανομής, «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». Στόχος όλων των εφαρμοστέων ενεργειών θα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών και ταυτόχρονα η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.
Η MODUS DCS αναπτύσσει σειρά συστημάτων πιστοποίησης όπως τα συστήματα HACCP, ISO9001, ISO22000, ISO14001, IFS, BRC, FSSC22000 κτλ και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επιστημονικής υποστήριξης σε οποιαδήποτε επιχείρηση παράγει, τυποποιεί, παρασκευάζει και συσκευάζει τρόφιμα. Ειδικευμένα στελέχη αναλαμβάνουν τη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων στην επιχείρηση. Εκτός των παραπάνω συστημάτων, αναπτύσσει και το ISO14001 που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και σχετίζεται με τη βιομηχανία ή τις επιχειρήσεις διαχείρισης και παρασκευής τροφών.